Spiegelstem Blog #3 op naar een nieuwe fase

In deze blogpost brengen we je op de hoogte van het project Spiegelstem een fysieke ruimte met interactieve lichtprojectie. Je “verft” door geluid te maken kleuren, lijnen en figuren op de projectievloer van de ruimte.

In co-creatie met zorginstelling Pluryn, de Kingmaschool en gedragswetenschapper Dr. Joanneke Weerdmeester werkte Monobanda van 2019-2022 samen aan deze kunstzinnige ervaring waarin emoties en zelfexpressie op een positieve manier onder de aandacht gebracht worden. Deze nauwe samenwerking heeft geleid tot een goed werkend prototype. Door een fusie van de scholen nemen we afscheid van de Kingmaschool als partner en gaan we verder met Pluryn en de nieuwe zorgpartner Philadelphia.

Spiegelstem wint prijs

Naast het boeken van mooie resultaten met onze partners en hun doelgroep, heeft het project buiten de muren van de zorginstelling veel aandacht gekregen. We wonnen de tweede prijs Bert Huiskamp Innovatieprijs 2022 en stonden met de reizende installatie op verschillende (festival) locaties. Wat was iedereen enthousiast! Met deze energie hebben we een ambitieus plan ontwikkeld voor 2022-2024. 

Dankzij een succesvolle fondsenwervingscampagne zijn we in september 2022 gestart met een nieuwe fase: geheel in het teken van implementatie. Samen met onze nieuwe zorgpartner Philadelphia richten we de komende weken de nieuwe ruimte in en schetsen we de doelgroep. Daarnaast ontwikkelen we in co-creatie nieuwe features en gebruiksscenario's voor zowel de bestaande als de nieuwe doelgroepen. We vertellen je hier graag meer over!

Voor wie is Spiegelstem?

De doelgroep van Spiegelstem zijn jongeren en medewerkers van de Zonnering (Pluryn) en de Trampoline (Philadelphia). De Zonnering biedt dagbesteding aan jongeren tussen de 8 en 21 jaar met gedragsproblemen en/of lichamelijke- of verstandelijke beperkingen. De Trampoline is een orthopedagogisch dagcentrum met 11 groepen van 5-8 kinderen in de (kalender-)leeftijd van 4 tot 18 met een verstandelijke en/of meervoudige beperking. De groepen hebben verschillende hulpvragen, maar de ondersteuning is veelal gericht op het stimuleren van zelfredzaamheid. 

Kennismaking met ODC de Trampoline.

In september zijn we voor het eerst langs geweest op locatie bij onze nieuwe zorgpartners van de Trampoline.Tijdens een onderwijsmiddag hebben verschillende begeleiders en kinderen kennis met ons gemaakt en kunnen spelen met Spiegelstem.  We zijn nu hard aan het werk met het verbouwen en inrichten van een toegewijde Spiegelstem ruimte die in februari nog klaar zal zijn voor gebruik! . 

Ontwerp van de nieuwe kist

Eerste schets ontwerp voor indeling apparatuur

De afgelopen 2 jaar hebben we veel geleerd van de opstelling. Omdat er nergens in de wereld een dergelijke opstelling is moeten we leren van onze eigen ervaringen. Hieruit kwamen een paar belangrijke zaken naar voren: 

  • De printer zit nu in de kist om wi-fi problemen te voorkomen en het toegankelijker te maken. Ook past er meer papier in. 

  • De camera werd erg warm omdat de beamer er direct naast zat, dus deze zit nu op een andere plek. 

  • Nu hebben we een desktop computer i.p.v. een laptop, voor betere stabiliteit.

  • Knopjes aan de zijkant van de kist om zelf verschillende instellingen te kiezen, zoals beamer uit/aan, maar ook verschillende spelopties.

  • Om de kist een leuke uitstraling te geven kwam de timmerman met het idee om de kist een gezicht te geven 

Nieuwe snoezelmodus

In totaal ontwikkelen we vijf nieuwe ervaringen.

De eerste is een snoezelmodus met een onderwaterwereld. Deze modus is ontwikkeld naar aanleiding van de behoefte om Spiegelstem ook te kunnen gebruiken als ontspanningsruimte. Wanneer het kind op het speelveld zit en geluid maakt of klapt komen er vissen of vuurvliegjes tevoorschijn die rustig naar je toe en om je heen zwemmen. Elke klank zorgt voor een andere kleur vis en hoe langer het geluid hoe langer de vis wordt en andersom. Het doel is om te ontspannen, om te experimenten met stemgeluid en om de interacties van Spiegelstem te leren kennen.

Wat gaan we onderzoeken?

We hebben focusgesprekken gevoerd met gedragsdeskundigen, groepsbegeleiders en verschillende behandelaren van beide zorglocaties om kennis te maken met de doelgroepen en samen na te denken over hoe Spiegelstem het beste kan worden geïmplementeerd. De komende maanden richt het onderzoek van Spiegelstem zich op het playtesten van nieuwe technische ontwikkelingen (bijv. Een snoezelmodus en multiplayer) en het uitzetten en toetsen van verschillende gebruiksscenario's  (bijv. Het inzetten van Spiegelstem als ontspanningsmoment). Binnen het onderzoek meten we wat Spiegelstem teweegbrengt bij de gebruikers, maar verzamelen we ook feedback over hoe we Spiegelstem beter aan kunnen laten sluiten op de dagelijkse realiteit. 

Co-creatie sessie 1 februari 2023

Onze eerste co creatie sessie van fase 3 was op het kantoor van Monobanda, waar we de middag starten met een gezamenlijke warme lunch. De opkomst was ondanks een paar afmeldingen toch met 13 deelnemers heel erg goed!

Zo zag ons programma er die middag uit. Een mooie balans van informeel, inspiratie en daadwerkelijk stappen maken!

In de co-creatie sessies kwamen prachtige ideeën naar voren voor de snoezelvariant maar ook over verschillende andere manieren waarop Spiegelstem zou kunnen worden ingezet. Deze brainstorms hebben we naderhand verwerkt in een Jamboard met de overkoepelende take-aways. De volgende stap is dat we al deze ideeën gaan sorteren op basis van prioriteit en uiteenzetten op de jaarplanning. 

Ook was er tijd om andere games van Monobanda uit te proberen ter inspiratie.

Take aways van de co-creatie sessie

Next up: De Multiplayer variant

Uit gesprekken met begeleiders, therapeuten en jongeren bleek dat er grote behoefte is voor een multiplayer versie. Hoe kun je samen spelen en sociale interactie stimuleren? Om dit voor elkaar te krijgen gaan we o.a. de volgende punten onderzoeken: 

  • Welke manieren van samen spelen willen we stimuleren? (bijv. Beurt nemen, samenwerken). 

  • Op welke manier vinden begeleiders/behandelaars het nu lastig om contact te maken/een band te krijgen met jongeren en zou Spiegelstem daarbij kunnen helpen?

  • Welke activiteiten of oefeningen worden er nu op de zorglocaties gedaan waar Spiegelstem voor zou kunnen worden ingezet? 

  • Hoe kan de installatie zien dat er verschillende spelers zijn?

  • Moet de multiplayer een aparte modus zijn of zouden alle interacties multiplayer moeten kunnen zijn? 

  • De microfoon kan nu geluiden herkennen, maar we moeten mechanismen bedenken om spelers samen geluid te laten maken

  • Welke speelse multiplayer ervaringen kunnen we maken die voor de meeste kinderen in de smaak vallen en te begrijpen zijn?

Om op de hoogte te blijven van onze onwikkelingen volg onze social media.