Spiegelstem Blog #2 Breken, Bouwen en Bleken

In deze reeks blogs lichten we verschillende aspecten toe van project Spiegelstem een interactieve kamer waar jongeren door te bewegen in de ruimte en te spelen met hun stem tot rust kunnen komen en meer inzicht krijgen in hun emoties.

Het ontwikkelen van de installatie “Spiegelstem” is niet alleen technisch een enorme uitdaging - met haar diepte-camera, stemherkenning, verticaal hangende beamer en op afstand bestuurbare laptop - maar het behelst ook een niet aflatende speurtocht langs verschillende specialisten. In deze blog richten we het vizier op wat er - los van alle techniek - nog meer nodig bleek te zijn om “Spiegelstem” bij onze zorgpartners te krijgen.

Spiegelstem is een interactieve multi-mediale installatie, maar de ruimte waar de installatie draait is ook een essentieel onderdeel; een kamer waar je als gebruiker de deur achter je dicht kunt trekken om je onrust en agressie op een creatieve manier te ontladen. Bij het inrichten van deze ruimtes op de Kingmaschool in Amersfoort en bij Pluryn in Maarsbergen kwam echter meer kijken dan we in eerste instantie hadden verwacht.

Veilig en hufterproof
Alle hardware van Spiegelstem (o.a. computer, beamer en camera) moest nauwkeurig geïnstalleerd en afgesteld worden, maar het moest ook op een veilig manier opgehangen worden in de ruimtes.
We gingen op zoek naar een ontwerper in de Vechtclub XL (waar Monobanda al jarenlang kantoor houdt) en vonden in Rick Hahn een perfecte collaborateur! Hij begreep dat wij flexibel moesten kunnen zijn in het afstellen van de beamer en de camera en ontwierp hier nieuwe systemen voor.
Verder werd vanuit Pluryn duidelijk gemaakt dat de kist zo stevig mogelijk moest zijn, zo moest het niet mogelijk zijn voor jongeren om er aan te hangen. Dit heeft uiteindelijk de unieke vorm van de kist bepaald. Het eindresultaat was een mooie, duurzame, hufterproof, houten kist. die inmiddels op beide locaties pronkt. 

Geïsoleerd
Met Spiegelstem willen wij gebruikers uitnodigen om zich zowel fysiek als verbaal te ontladen.
Hierbij is enige mate van isolatie wel wenselijk, aangezien we niet willen dat andere jongeren afgeleid of onrustig worden van het geluid. In de zoektocht naar duurzame deur-isolatie leerden we over dagmaten en de nieuwste trends in deur-isolatie-land. Twee op maat gesneden isolatie exemplaren werden speciaal voor ons gemaakt! Bij Pluryn bouwde de technische dienst daarnaast nog een extra wand tussen de spiegelstem-ruimte en de gemeenschapsruimte ernaast, opgevuld met schapenwol.

Zacht en hygiënisch
Naast uitrazen hopen we dat Spiegelstem gebruikers ook gaat helpen om tot rust komen. Zo wordt een gebruiker in de laatste minuten uitgenodigd om op de grond te gaan liggen. Er klinkt een rustig muziekje en liggend op de vloer kunnen de gebruikers zichzelf in een spiegel aan het plafond zien liggen in hun zelfgemaakte schilderij. De zoektocht naar het vinden van een geschikte vloer was echter vrij lastig. De vloer moest niet alleen zacht en uitnodigend zijn, maar moest ook licht genoeg zijn (om op te kunnen projecteren), hygiënisch (goed schoon te maken) en idealiter duurzaam zijn. We verdiepten ons in allerlei vloeropties, waaronder kunstgras en tapijten. Uiteindelijk kozen we echter voor Flotex - een hypermodern en revolutionair materiaal dat niet stuk te krijgen is, maar wel goed schoongemaakt kan worden.

Familiebedrijf Klift-Roest uit Driebergen legde voor ons op beide locaties een fantastische nieuwe vloer neer: donker laminaat met in het midden, precies op de plek waar geprojecteerd wordt, een zacht oppervlak van Flotex. Helaas bestaat er geen witte flotex, dus het kostte Simon en Rian maar liefst 3 bleekbeurten met verschillende flessen chloor om de grijze vloer lichter te krijgen.

Finishing touches
De ruimtes zijn ingericht, de installatie draait en inmiddels zijn we ook alweer aan het playtesten! Beide ruimtes krijgen binnenkort nog een nieuwe bolle spiegel (deze keer niet van breekbaar glas!) voor aan het plafond die ons werd aanbevolen door de spiegelspecialist! Tot slot zal er nog onderzocht worden hoe we het beste kleurenprinters kunnen verbinden aan de installatie om na gebruik van Spiegelstem de schilderijen direct uit te kunnen printen. Daarna rest ons slechts meer onderzoek, het doorontwikkelen van de software, en het zetten van de laatste puntjes op de i!

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen binnen het Spiegelstem project? Houdt dan deze website in de gaten! Elke maand posten we namelijk een nieuwe blog waarin we steeds een ander aspect vanuit het multidisciplinaire team van Spiegelstem belichten.